arrow
Všetky články SEO

Čo je to SEO a ako funguje

Kontaktujte nás: helloidea@vizion.sk

Viac info

Predstavme si malý internetový obchod s prírodnou kozmetikou, ktorý mal výborné produkty, no bojoval s nedostatkom objednávok. Problémom bolo, že vyhľadávač ako Google používa komplexný algoritmus na hodnotenie a zoraďovanie stránok, ktorý zohľadňuje stovky faktorov. V oblasti optimalizácie pre vyhľadávače teda zohráva kľúčovú rolu zvýšenie pravdepodobnosti, že potenciálni zákazníci nájdu naše produkty. 

Google je najpopulárnejší vyhľadávač, ktorý indexuje webové stránky a hodnotí ich na základe relevantnosti a kvality obsahu. Pre weby a e-shopy to znamená, že ich stránky musia byť optimalizované tak, aby boli ľahko prehľadávateľné a indexované Google botmi. Aby sa teda web či e-shop prostredníctvom Google zobrazovali na vyšších priečkach, čím logicky priláka viac návštevníkov, je potrebné zamerať sa na kompletnú SEO stratégiu, ktorá zahŕňa optimalizáciu obsahu, technické aspekty či budovanie odkazov. Pozrime sa na to bližšie.

Čo je SEO

SEO, akronym pre Search Engine Optimization je v preklade optimalizácia pre vyhľadávače. Je to komplexný proces, ktorý zahŕňa stratégie a upravenia na webových stránkach s cieľom zvýšiť ich viditeľnosť vo výsledkoch vyhľadávačov a prirodzene - organicky zlepšiť návštevnosť. Tento proces sa zameriava na optimalizáciu obsahu, technických aspektov a budovanie kvalitných odkazov s cieľom posunúť stránky vyššie v poradí vo vyhľadávačoch a prilákať na web viac návštevníkov.

Kľúčové slová

Sú základné pojmy používané pri vyhľadávaní na internete. Sú kľúčom k lepšej viditeľnosti webových stránok vo vyhľadávačoch, pričom je dôležité správne ich vybrať a integrovať do obsahu stránky pre dosiahnutie úspechu v SEO. Existuje určitá vyhľadávanosť pre každé kľúčové slovo, ktorú je možné ľahko zistiť pomocou rôznych analytických nástrojov.

Po zadaní kľúčového slova do fulltextového vyhľadávača Google, sa zvyčajne zobrazuje 10 webových stránok na jednej strane výsledkov vyhľadávania. Dôležitosť umiestnenia vo vyhľadávačoch spočíva v tom, že väčšina užívateľov klikne na prvé výsledky. Štatistiky Google ukazujú, že 30 % užívateľov klikne na prvý výsledok, 17 % na druhý a len 6 % prejde na druhú stranu výsledkov. To znamená, že byť na druhej strane výsledkov je takmer to isté, ako byť na strane štvrtej, piatej alebo ôsmej. Nie nadarmo sa hovorí, že najlepším miestom na zakopanie mŕtvoly, je druhá strana Google.

Prevažujúca časť návštevníkov dôveruje výsledkom na prvej strane a nevníma potrebu prechádzať na ďalšie stránky.

Čo nie je SEO 

Je dôležité si uvedomiť, že to nie je okamžitá zázračná liečba na zlepšenie viditeľnosti webovej stránky vo výsledkoch vyhľadávačov.

Samotný proces SEO nie je:

  1. Okamžitým riešením - nezaručuje okamžité výsledky ani automatické zlepšenie pozície vo vyhľadávačoch.

  2. Spamovanie - nezahŕňa neetické praktiky ako plné kľúčové slová, nekvalitné odkazy alebo iné manipulatívne techniky, ktoré by mohli poškodiť reputáciu stránky.

  3. Jednorazovou úlohou - nespočíva len v jednorazovej úprave stránok, ale je kontinuálnym procesom, ktorý vyžaduje neustálu údržbu, sledovanie a aktualizácie.

  4. Len o manipulácii s vyhľadávačmi - skôr sa zameriava na vytváranie hodnotného obsahu a pozitívneho zážitku pre návštevníkov.

Hlavné delenie SEO

  1. SEO On-Page: zaoberá sa primárne relevanciou obsahu Vašej webovej stránky. Jeho cieľom je zabezpečiť, aby vyhľadávače správne interpretovali obsah Vášho webu, čo zvyšuje šance na jeho zobrazenie v SERP - výsledkoch vyhľadávania pre relevantné kľúčové slová.

  2. SEO Off-Page: sústreďuje sa na externé faktory, ktoré vyhľadávače považujú za ukazovatele popularity. Medzi tieto faktory patria kvalita a množstvo spätných odkazov smerujúcich na Vašu stránku, zmienky na sociálnych médiách a v lokálnych médiách, autorita vašej značky a CTR - pomer klikov na vaše odkazy vo výsledkoch vyhľadávania.

Ako začať so SEO 

Máte dve možnosti.

DIY: urob si sám

Ako SEO samouk, musíte najprv získať základné vedomosti o tom, čo SEO obnáša. Potom môžete prejsť k praktickej implementácii na svojej webovej stránke. Začnite s jednoduchými úpravami obsahu a technickej stránky, aby ste zlepšili jej viditeľnosť a návštevnosť. Ďalej sa naučte skúmať kľúčové slová a optimalizovať svoj obsah tak, aby bol relevantný a atraktívny pre vašich návštevníkov. Nezabudnite tiež na technickú optimalizáciu, ktorá zahŕňa rýchlosť načítania stránky a mobilnú flexibilitu. Ďalším krokom je budovanie kvalitných spätných odkazov, ktoré podporujú dôveryhodnosť vášho webu. Napokon, pravidelné sledovanie výkonu a neustále vzdelávanie sa o nových trendoch a zmenách v SEO prostredí sú kľúčom k úspechu.

Znie to zdĺhavo a náročne? Dostávame sa k možnosti číslo dva.

Zverte SEO na vašom webe do rúk profesionálov, ktorí aplikujú svoje odborné znalosti a skúsenosti, ktoré zaručene pomôžu dosiahnuť lepšie výsledky vo vyhľadávaní, a zvýšia tak návštevnosť a predaje na vašom e-shope. O čo presne sa SEO špecialista postará, si prečítajte v tomto článku.

SEO je kľúčovou súčasťou online prítomnosti každej firmy. Je to proces zlepšovania viditeľnosti webovej stránky vo výsledkoch vyhľadávania, čo vedie k prilákaniu viac relevantných návštevníkov. Dôležitosť SEO spočíva v tom, že väčšina ľudí používa vyhľadávače na získanie informácií a objednávanie tovarov a služieb. Firmám pomáha dosiahnuť lepšie umiestnenie vo vyhľadávačoch, čím zvyšuje svoju konkurencieschopnosť, zviditeľňuje svoje produkty alebo služby a zlepšuje návratnosť investícií do marketingu. 

Zlepšenie SEO prináša organickú návštevnosť, ktorá má tendenciu byť kvalitnejšia a efektívnejšia ako iné formy reklamy. Preto je dôležité, aby firmy venovali pozornosť SEO a investovali do neho, aby dosiahli dlhodobý úspech v dnešnom dynamickom digitálnom prostredí.